Byznys
Finanční instituce a soukromí investoři se přizpůsobují rizikům, která se objevují s čím dál tím výraznějšími projevy klimatické změny. Základem pro firmy je schopnost rychle se přizpůsobit měnícím se podmínkám.
Finanční instituce a soukromí investoři se přizpůsobují rizikům, která se objevují s čím dál tím výraznějšími projevy klimatické změny. Základem pro firmy je schopnost rychle se přizpůsobit měnícím se podmínkám.
Jako slepé cesty už se ukázaly některé snahy o zavádění ekologičtějších obalů u drogistického a kosmetického zboží. Třeba sklo nakonec nemusí být ekologičtější, zákazníci také většinou nemají zájem stáčet si výrobky do vlastních nádob.
Z opakovaně použitelných plastových lahví na pití pro děti unikají nebezpečné chemikálie a spousta látek, které ani nelze určit. Nejhorší výsledky koncentrací změkčovadel vykázaly nápoje z lahví, které prošly myčkou a simulant nápoje v nich stál delší dobu.
Vědci z Cambridgeské univerzity našli nový způsob využití cementu z demolic. Pomůže při recyklaci oceli a výsledná struska se rozemele na slínek, z něhož vznikne další cement.
V éře dezinformací a zaujatých názorů je nezávislá žurnalistika důležitější než kdy jindy. Svítí jako maják na cestu, když se svět noří do tmy a prostřednictvím informací pomáhá hledat cesty z krize.
Až 14 tisíc korun ročně vyhazuje podle některých údajů do koše průměrná česká rodina s dvěma dospělými a dvěma dětmi. Plýtvání potravinami nezatěžuje jen rodinné rozpočty, ale také životní prostředí. Proti plýtvání jídlem se snaží více či méně účinně vystupovat spolky, stát i obchodní řetězce.
ČSOB přestala v roce 2021 financovat výrobu energie z uhlí. „Tehdy to nebylo jednoduché, vzdali jsme se výnosů,“ uvádí Jiří Vévoda, člen představenstva ČSOB. Nyní se banka připravuje na to financovat přeměnu z uhelných zdrojů na udržitelné.
Plné police navoněných saponátů slibujících zaručenou čistotu se dřív zdály jako vymoženost. V posledních letech se trend otočil a v mnoha domácnostech všemožné lahvičky nahradily ocet, soda nebo kyselina citronová.
Většina spotřebitelů už se v posledních měsících setkala při konzumaci nápojů s pevně přichycenými víčky. Producenti nealkoholických nápojů, ale i mléka a džusů, musejí přejít na nový systém do července.
Biodiverzita je důležitým faktorem pro udržení přírodní rovnováhy. Rozmanitost života na Zemi hraje klíčovou roli pro zajištění dlouhodobé udržitelnosti naší planety a potravinové bezpečnosti. Z tohoto důvodu společnost Lidl dlouhodobě přispívá k ochraně biodiverzity.
Největší část uhlíkové stopy hudebního festivalu jde na vrub dopravy kapel na místo. A s tím se moc dělat nedá, popisuje dlouholetý šéf Rock for People Michal Thomes. Šetří proto životní prostředí třeba tím, že skupinám nabízí lokální potraviny a nevozí pro ně avokádo či pivo z Jižní Ameriky.